Hoe leer je leven met tinnitus?

Hoe leer je leven met tinnitus

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je thuiskwam van een feestje met harde muziek en dat je met een oorverdovende suis in je oren in bed lag. Gelukkig doet een nachtje slaap dan wonderen.

Maar stel je eens voor hoe het zou zijn als de suis niet meer weg zou gaan, nooit meer. Dat je er niet van weg kan lopen, geen moment meer stilte kan ervaren, dat stilte om je heen je grootste uitdaging wordt…

Gevoelens van angst, paniek en depressiviteit zijn vaak het gevolg en een eindeloze zoektocht wordt gestart naar de oplossing. 

 Zelf heb ik nu zo’n 6 jaar voortdurend met tinnitus te maken. En helaas zijn er veel meer mensen met deze kwaal dan ik dacht, namelijk 1 op de 10!

Leren leven met tinnitus is dé grote uitdaging, want hij blijft. Eenmaal leren fietsen kan je nooit niet meer fietsen toch? Het is een programmeringsfoutje dat op een bepaald moment in je systeem is geslopen. Het had op dat moment een functie. Inmiddels is de aanleiding allang niet meer actueel, maar het lichaam blijft gealarmeerd.

Hoe kun je leren omgaan met tinnitus?

Aanvaarding is mijn sleutelwoord.
“Acceptatie” impliceert dat je iets niet wilt, maar besluit om te stoppen met je te verzetten. Je legt je erbij neer. Aanvaarding gaat voor mij een stapje verder. Aanvaarden is aannemen wat er is, nu op dit moment, precies zoals het is. Zonder oordeel. Ik kan oprecht zeggen dat ik geen oordeel meer heb over mijn tinnitus. Het mag er zijn, het hoort bij mij. Het “is” gewoon. Punt.

Deze innerlijke houding kun je trainen en, het mooie is, als je hiermee jouw tinnitus kunt aanvaarden, dan kan je dat met nog zoveel meer. En minder verzet geeft ruimte. Ruimte voor lichtheid, liefde en geluk. Wow, dankjewel tinnitus voor deze oefening!

Wil je ondersteuning op jouw pad naar aanvaarding? Neem contact met mij op. Ik ontmoet je graag!

Scroll naar boven